19. augusta 2011

The Sorcerer's Apprentice (2010)

Tak, nedopozerané...

Hneď na začiatku sa priznávam úplne dobrovoľne a bez mučenia, že netrpím alergiou voči Nicholasovi Cageovi a nemám problém pozrieť si film, v ktorom hrá. Pokiaľ nie je taký nudný ako tento. Zvolil som spánok pred pokračovaním a myslím, že už sa k nemu nevrátim.

Cage sa naozaj snaží, hrá mierne streleného čarodejníka, ktorý sa učil u Merlina. Neberie sa príliš vážne a miestami je to cele naozaj veselé. Hlavný záporák pre zmenu vyzerá ako Hercule Poirot a má nadanie na výber babrákov, ktorí by zaňho mali robiť špinavú robotu, ale nejako im to nejde. Strach nerozširuje, je to skôr taký smiešny starý pán. Problém nastáva, keď sa dostaneme k hlavnej postave - učňovi. Dámy a páni, das ist hrúza. Celé je to chaotické, neúprimné, nasilu, nezmyselné, nelogické, proste zle. Jasne, že na začiatku neverí ničomu, ale keď už sa ho po x-tý krát pokúsili zabiť a on namiesto tréningu len hľadá výhovorky ako s tým prestať, aby mohol naháňať nejakú ženskú, ktorá ma oňho očividne záujem a netreba ju baliť, tak to už je obmedzenosť najhrubšieho zrna. Šak keď ho zabijú, tak z tej ženskej nič mať nebude a keď natrénuje čarovanie a prežije, tak bude u ženskej ešte väčší hrdina. Napätie v celom filme veškeré žádné, všetci tam vedia v poho čarovať, len ten hlavný trtko tam furt máva rukou a tvári sa ako keby mal zápchu. Nehovoriac o tom, že vraj čarovanie a svoj prsteň nemá nikomu ukazovať a furt tam ním máva a nevšimol by si to len slepý a mentálne postihnutý bezdomovec. Počas mnohých nudných scén človek len čaká, kedy sa tam objaví Cage a urobí niečo veselé, prípadne niečo pekné vyčaruje (premena chrliča na obrovského plechového vtáka a späť sa mi naozaj páčila a vtáčik bol tiež vydarený).
Kto sa veľmi nudí a chce si pozrieť pokus o fantasy čarovaciu komédiu, ktorý sa nevydaril a v ktorom len hlavný klaďas a hlavný záporák občas spáchajú nejakú zaujímavú alebo vtipnú scénu, tak môže siahnuť po tomto. Tí ostatní nech idú radšej pozerať na stenu v obývačke, to bude asi zábavnejšie.

Hodnotenie: Nie je, pac som nedopozeral, ale asi by sa nevyšplhalo ani na trojku...

Réžia: John Turteltaub
Rok výroby: 2010
Dĺžka: 109 minút
Viac informácií na imdb.com.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára