5. augusta 2011

Dick Francis: Minimálna šanca

Tak, dočítané...

Aj mne sa konečne podarilo zapojiť do Knihobežníka. V Žilinskom Martinuse na mňa vykukol tento Francis a keďže som si od neho vždy chcel niečo prečítať, tak som po ňom neohrozene siahol. A neoľutoval som...

Dick Francis nás zavedie do sveta dostihov a dostihových dráh. Do sveta finančných machinácií, v ktorom urobia bezškrupulózni ľudia všetko preto, aby zrealizovali svoj projekt, na ktorom sa môžu nabaliť. Problém je v tom, že to robia takmer legálne a dá to pomerne dosť práce niečo im dokázať. Kniha s rozbieha pozvoľna a pripravuje nás na rýchle finále v poslednej tretine, ktoré končí aj menším prekvapením. Hlavný hrdina bojuje nielen s krutým nepriateľom, ale aj sám so sebou.

Kniha sa číta veľmi príjemne, plynulo a šikovnejší čitateľ ju zhltne celkom rýchlo. Rušiť ho bude snáď len preklad, ktorý je bohužiaľ ešte z dôb spred revolúcie (tuším 1985) a preto v ňom narazíme na slová, ktoré sa už príliš nepoužívajú (išiel ta, sinka, zacengal a ďalšie). Ak sa človek cez tieto vyrušenia prenesie, tak mu bude odmenou oddychové čítanie zo zaujímavého prostredia a bez zbytočných potokov krvi. A ešte sa môže aj niečo naučiť :o).

Hodnotenie: 3,5 - 4/5 (ten preklad je naozaj dosť starý)

Autor: Dick Francis
Preklad: Karol Dlouhý
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (v edícií Železná knižnica)
Rok vydania: 2005
Jazyk: Slovenský
Počet strán: 207
ISBN: 80-220-1315-3
Kúpiť si môžete napr. v Artfore.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára