14. novembra 2014

Napísala Mama Kami: Ondrej Herec - Netvor

Zdroj: www.vydavatelstvohydra.sk
Písať recenziu na knihu Ondreja Herca nie je vôbec jednoduché. Keď si prečítate čo všetko autor spravil pre fantasy scénu, množstvo jeho ocenení, kníh, publikácií a prednášok, zatočí sa vám hlava. Práve preto sa do recenzovania jeho zatiaľ poslednej vydanej knihy Netvor púšťam s miernym (čítaj obrovským) rešpektom. Ako nám sľubuje anotácia, v knihe nám autor postupne predstaví ucelený pohľad na deväť prominentných netvorov 19 - 20 storočia. Netvori sú v knihe radení chronologicky podľa vzniku. "Človek, ktorý sa chce stať čímsi viac ako človekom, sa vzdáva svojej ľudskosti a zvyčajne sa stane čímsi menej ako človekom." Na úvod nás privíta komplexná osobnosť netvora od definície, poslania, sexuality, kultúry, až po metamorfózu. Mnohé veci, ktoré sa zdajú byť notoricky známe autor formuluje tak, že až pri čítaní si uvedomujeme doposiaľ uniknuté súvislosti. "Netvor, ktorý mrzačí duše je nebezpečnejší ako ten, ktorý vraždí telo."

Defilé netvorov, ktorých nám autor predstavuje v knihe práve začína.

FRANKENSTEIN
Frankenstein vznikol v roku 1818 a jeho stvoriteľkou bola žena, Mary Shelleyová a je ponímaný ako prvý netvor modernej fantastiky. Autor v podrobnom rozbore predkladá čitateľom náhľad na zrod umelého človeka, ktorému bola odopretá pomoc jeho tvorcu a netvora z neho urobili samotní ľudia. Tým bol zbavený akejkoľvek ľudskosti, nebolo mu umožnené stať sa človekom. Kapitola začína dotazníkom, kde sa dozvedáme genézu Frankensteina a potom nasleduje podrobný autorov rozbor prečo sa "skoročlovek" stal netvorom.

PÁN HYDE
Stevensonova kniha The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde predstavuje netvora pána Hydea, ktorého meno, ako uvádza autor, sa stalo bežne používaným synonymom pre človeka s rozdvojením osobnosti. V rozsiahlej kapitole sa venuje vysvetleniu tohto javu, ktorý sa dočkal aj mnohých filmových a literárnych spracovaní v rôznych podobách.

ZVIERACÍ NETVOR
"Ľudstvo je kolektívny netvor, ktorý vyrába iných netvorov." Ťažiskom pre túto kapitolu je kniha Herberta Georga Wellsa The Island of Dr. Moreau z roku 1896. Veľmi výstižné je autorovo prirovnanie Dr. Moreaua, kde ho charakterizuje ako Mengeleho 19.storočia. V podrobnej analýze prechádza od diel H. G. Wellsa, cez biologické a sociálne vízie až k evolúcii ako umelému procesu.

DRACULA
"Upír je premenlivý, lebo sa prispôsobuje rozmanitým kultúrnym zákazom. Upír je večný, lebo je amalgánom veľmi praktických strachov, strachu z tmy, vraždy, sexuality, z neznáma." Postava Draculu tvorí asi základ vzdelania každého fanúšika hororu. V tejto kapitole som si ja osobne doplnila svoje vzdelanie z oblasti vzniku samotnej Stokerovej knihy, mnohé fakty mi boli doteraz úplne neznáme. Okrem Draculu autor analyzuje aj mnohé iné postavy, ktoré tohto kultového netvora sprevádzajú knihou Brama Stokera. Všetci poznáme Van Helsinga, Jonathana Harkera, Lucy, Minu a mnohých ďalších.....samozrejme aj význam krvi tu zohráva dôležitú úlohu.

KING-KONG
"Neudržia ho nijaké reťaze." (kapitán Englehorn) Ďalší netvor, ktorého nám autor naservíroval sa dočkal mnohých filmových spracovaní. Priznávam, že hoci som videla viacero filmov s King-Kongom, fakty, ktoré autor spracoval v tejto kapitole boli pre mňa úplnou novinkou. Inak, pre mňa bol King-Kong vždy len nešťastnou obludkou, netvora z neho spravili ľudia, on sa len chcel vrátiť domov.

PREMENLIVÝ NETVOR
Táto kapitola bola pre mňa asi najzložitejšou z celej knihy. Ak som to správne pochopila, hlavnými aktérmi sú tu mimozemskí agresori. Autor si ako zástupcu tejto kategórie vybral film The Thing Johnyho Carpentera.

GODZILLA
Pravekého netvora autor vypitval naozaj až do hĺbky. Vo filme môžeme vidieť len zlomok toho, čo sa v tejto kapitole dozvieme. Základnú osnovu tvorí film Godzilla z roku 1954.

VOTRELEC
Osliznutá príšera z kultovej filmovej série je známa asi všetkým. Pri čítaní tejto kapitoly mi však v hlave znela otázka. Kto je skutočný netvor? Votrelec alebo Ripleyová?

TERMINÁTOR
"Nemôžeš zabrániť Súdnemu dňu, môžeš ho len odsunúť." Aj táto veta odznela a stala sa známou vo filmovom spracovaní o kultovom plecháčovi. Autor v tejto poslednej záverečnej kapitole ponúka prehľadný prierez všetkými filmovými spracovaniami a podrobuje oceľové monštrum dôkladnej analýze.

Kniha Ondreja Herca Netvor je jedinečná. Autor tu systematicky spracoval jednu zo základných tém fantastiky a urobil to naozaj bravúrne. Kniha je prehľadná, každá kapitola začína dotazníkom, ktorý ponúka základné informácie o netvorovi, ktorému je kapitola venovaná, potom nasleduje podrobná autorova analýza. Informácie, ktoré sa dozvieme sú naozaj detailne a precízne spracované. Zostaviť top rebríček netvorov asi nebolo vôbec jednoduché, ja osobne napríklad neviem o žiadnej knihe (slovenskej ani zahraničnej), ktorá by sa tejto problematike venovala. Preto by kniha Ondreja Herca mala byť povinnou jazdou každého fanúšika sci-fi a hororu. Možno si po jej prečítaní uvedomíme, že aj v každom človeku je kus netvora.

KONIEC

Ondrej Herec - Netvor

Napísala Mama Kami

Súvisiace:

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára