21. júna 2013

Agatha Christie: Sloni mají paměť

Agatha Christie: Sloni mají paměť
Zdroj: www.bux.cz
Toto je zatiaľ najnovšia a najmodernejšia poirotovka, ktorú som čítal. Vyšla v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a odohráva sa v zhruba rovnakej dobe. Príliš to nepasuje a trochu sa to bije s prostredím a postavami. Nebudem to tajiť, je to zatiaľ asi najslabšia kniha od Agathy Christie, ktorú som čítal.

Poirotova parťáčka, Ariadna Oliver, má byť asi sympatická a roztržitá staršia dáma, protiklad k Poirotovi. Pôsobí však ako stará panna s ťažkým Alzheimerom a navyše bordelárka, ktorú by človek najradšej skopal do guličky. Hercule Poirot a moderná doba nejdú príliš dohromady a preto kniha pôsobí tak nejak rozpačito. Zápletka je síce celkom zaujímavá (aj keď to zo začiatku tak nevyzerá), ale pomerne skoro odhadnuteľná, keďže rôzne nápovedy by prehliadol len slepý a Ariadna Oliver. Pán Poirot si stále ide to svoje, ale ostatné postavy sa správajú akosi nepatrične vzhľadom na dobu, v ktorej sa dej odohráva.

Nie je to úplná strata času, ale nie je to ani to príjemné čítanie, na ktoré som zvyknutý. A nebyť Poirota, tak by sa mi to čítalo veľmi ťažko, keďže pani Oliver je naozaj veľmi veľmi neznesiteľná a nesympatická. Kto si túto knihu neprečíta, neprepasie nič zásadné.

Hodnotenie: 3/5

Originálny názov: Elephants Can Remember
Autor: Agatha Christie
Preklad: Zuzana Tausingerová
Vydavateľ: Euromedia Group k.s.
Rok vydania: 2008
Väzba: hardback
Jazyk: Český
Počet strán: 207
ISBN: 978-80-242-2292-9
Kupujte v Artfore.

Súvisiace:
Agatha Christie: Místo určení neznámé
Agatha Christie: Parker Pyne zasahuje
Agatha Christie: Zlo pod sluncem
Agatha Christie: Zlatá brána otevřená
Agatha Christie: Schůzka se smrtí
Agatha Christie: Cyankáli v šampaňském

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára