15. októbra 2011

Petr Schink: Století páry


Tak, dočítané...

Predstavte si pekný steampunkový svet počítačovej hry Arcanum. Máte? Dobre. Tak teraz naň vykydnite obsah dobre zásobenej latríny, aby ste mali aspoň približnú predstavu, ako to vyzerá v Století páry. Aj v tomto svete sú ľudia s nadaním na mágiu, ktorí však vôbec nevedia pracovať s technickými vynálezmi, rovnako ako aj ľudia, ktorí pracujú s rôznymi mašinkami a technickými vynálezmi, ale majú alergiu na mágiu. No a keď sa mágia stretne s technikou, všetko sa kazí, zasekáva, vybuchuje a robí problémy.

Petr Schink nám v tomto poviedkovom románe ponúka drsného a bezcitného hrdinu, ktorý o tej svojej drsnosti a bezcitnosti stále len rozpráva, ale nakoniec sa aj tak zachová ako správny chlap. Poviedky, ktoré sú vlastne spomienkami hlavnej postavy, sa striedajú s krátkymi vsuvkami zo „súčasnosti“, aby sa na konci spojili do jedného záveru.

Kniha začína slabšie. V prvej poviedke sa nás autor snaží presvedčiť, že hrdinovi stačí len niekoľko dní, z ktorých väčšinu trávi v bezvedomí, na to, aby sa osudovo zamiloval do ženy. Tá ho najskôr unesie a správa sa k nemu chladne a odmietavo, ale potom sa s ním počas ošetrovania rán vyspí. Táto láska je taká silná, že ho donúti pomstiť jej smrť a tým ohroziť aj pozíciu technologickej frakcie (a privolá na seba dosť veľké problémy, ktoré sa však prejavia až neskôr). Príbeh pokračuje lovom na biedneho vlkodlaka, ktorého by umlátila aj červená čiapočka svojim košíčkom. Neskôr sa ukáže, že to nebola len zbytočná epizódka a ten vlkodlak bol tou povestnou puškou na stene :o). Potom to už konečne naberie rýchlosť a nezdržiavame sa epizódkami, ale sledujeme hlavnú linku príbehu, v ktorej ide pre zmenu opäť raz o prachy, moc, pocit nadradenosti a revolúciu, ktorá dopadne úplne inak, než to bolo naplánované.

Myslím, že by sa z tohto prostredia dalo vytrieskať aj viac, ale aj tento román pobaví a o to predsa ide.

Hodnotenie: 3,5/5

Vydavateľ: Triton (v edícií Trifid)
Rok vydania: 2010
Jazyk: Český
Počet strán: 291
ISBN: 978-80-7387-337-0
Ďalšie informácie poskytne legie.info.
Kúpiť si môžete napr. v Artfore.

Send to Kindle

2 komentáre: