31. októbra 2014

Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - Metalurg

Zdroj: www.slovart.sk
Brandona Sandersona, autora známej série Mistborn asi netreba siahodlho predstavovať. Aspoň nie ľudom, ktorí sa aspoň trochu orientujú vo fantasy svete. Kniha Metalurg je však z trochu inej kôpky. Je určená mladým dospelým, ale napríklad ja som živý dôkaz toho, že si ju dokáže vychutnať aj "dospelák". Metalurg je prvá časť autorovej novej sci-fi dystopickej série Pomstitelia (Reckoners) a autor momentálne pracuje na duhej časti Pyro (Fireflight). Keďže sme u Sandersona zvyknutí na to, že píše prevažne epickú fantasy, knihu som otvárala s očakávaním, ako sa popasuje s námetom, ktorý si pre túto sériu zvolil.

Hneď v úvode sa ocitneme v svete zasiahnutom Katastrofou, ktorá spôsobila, že niektorí ľudia získali schopnosti superhrdinov a začali sa nazývať Epici. Poviete si, skvelé, na svete bude pobehovať viac Supermanov a klaďasov, ktorí konajú dobro a a pomáhajú všetkým okolo a trpia ochraniteľským syndrómom. Omyl. Epici sú v skutočnosti antihrdinovia (rozumej tyrani, diktátori, zloduchovia a superzločinci...), ktorým ide len o získanie moci nad svetom. Presvedčí sa o tom aj sotva 10 ročný David, v jeden deň, ktorý mal byť obyčajný. Epik nazývaný Metalurg zrovná so zemou banku, v ktorej je David a pred očami mu zabije otca. David ako jediný svedok tejto udalosti prežije a odvtedy je zmyslom jeho života pomsta. Na jej uskutočnenie sa rozhodne využiť skupinu Pomstitelia, odbojné hnutie, ktoré bojuje proti režimu Epikov. Ich cieľom je postupne eliminovať Epikov. Príchodom Davida do skupiny sa Pomstitelia rozhodnú zaútočiť na toho najvyššieho - na Metalurga...

Metalurg určite nie je Sandersonova najlepšia kniha, napriek tomu sa mi čítala veľmi dobre, v knihe neboli hluché miesta a celý dej sa odvíjal ako akčný film. Na knihe ma však trochu rušilo Davidove zaľúbené tokanie, našťastie ľúbostná zápletka bola v knihe len okrajová záležitosť na hranici únosnosti. V knihe vystupuje celkom slušné množstvo postáv. Veľmi trefne sú vystihnutí Epici, už podľa mena sa dá odhadnúť akou schopnosťou disponujú. Tektona ovláda pohyby zeme, dokáže vyvolať zemetrasenie, Refrakta vie vyvolať ilúziu neviditeľnosti, Vektorovi sa nikdy neminú náboje v zásobníku, Profét má prorocké nadanie, Metalurg vie okrem iného meniť všetko okolo seba na oceľ... Skupinu Pomstiteľov vedie muž, nazývaný Profesor, ktorého minulosť je zahalená tajomstvom a členovia odboja ho slepo rešpektujú. Kľúčovou postavou je tiež Megan, kráska, ktorá výborne strieľa a práve ona je objektom Davidových túžob. Práve Megan s Profesorom mi na konci spôsobili dosť veľké prekvapenie. David je v skupine úplný nováčik, o Epikoch má však rozsiahle vedomosti, lebo celú dobu od smrti otca o nich zbiera informácie a niekedy to už hraničí s posadnutosťou.

Napriek dosť tuctovému námetu vytvoril Sanderson vcelku svižnú akčnú knihu, pri ktorej sa nebudete nudiť a ja určite siahnem aj po pokračovaní.

KONIEC

Brandon Sanderson - Metalurg

Napísala Mama Kami

Súvisiace:
Napísala Mama Kami: Ethan Cross - Pastýř smrti
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Out
Napísala Mama Kami: Robert Kirkman, Joy Bonansinga - The Walking Dead: Vzestup Guvernéra
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Zrůda
Napísala Mama Kami: James Dashner - Labyrint: Útěk
Napísala Mama Kami: Jana Maffet Šouflová - Svitky z Londýnskeho mostu
Napísala Mama Kami: Jonathan Stroud - Prvá kniha prípadov agentúry Lockwood a spol.: Vreštiace schodisko
Napísala Mama Kami: Ondrej Herec - Netvor
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - MISTBORN: Finální říše
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Saeculum
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Pět
Napísala Mama Kami: Anthony Horowitz - Dům hedvábí
Napísala Mama Kami: Lois Lowryová - Dárce

Send to Kindle

2 komentáre:

  1. Podľa recenzie má kniha isté podobnosti s X-menmi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano, ista podobnost tam je a pri troche snahy sa da najst podobnost aj s inymi knihami .... namet nie je urcite originalny ale Sanderson ho spracoval naozaj dobre.

    OdpovedaťOdstrániť