19. septembra 2014

Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Out

Zdroj: www.bux.cz
Voľba tejto knihy bola pre mňa celkom neobvyklá, lebo priznávam, že ma najprv odrádzalo japonské prostredie, ktoré sa však nakoniec ukázalo ako veľké plus pre túto knihu. Nacuo Kirino je japonská autorka, ktorá vyhrala nespočetné množstvo cien (aj to ma odrádzalo) a román OUT bolo jej prvé dielo preložené do angličtiny. Kniha ma sympatickú krvavú obálku a tak som nakoniec po nej siahla. Neľutujem. Dokonca sa mi tak páčila, že som si od tejto autorky obstarala aj ďaľšiu knihu.

Takže o čo v podstate ide. Hlavnými hrdinkami sú štyri ženy, všetky spája chudoba, zlé životné podmienky a práca na nočné smeny v továrni na krabicové obedy. Nepísanou vodkyňou štvorice je Masako Katori. Žena, ktorá predtým pracovala v stavebnej firme, ale za záhadných okolností prišla o miesto a bola nútená prijať miesto v továrni. Nikto z ostatných o nej veľa nevie. Jajoi Jamamoto je príťažlivá kráska s dvoma malými deťmi a manželom závislým na baccarate a ženách . Čo sa mu však stane osudným. Tretia, Kuniko Džóunoči, je obtlstnutá nevzhľadná žena, ktorá má záľubu v drahých značkách a aby si mohla dovoliť bezhlavé nákupy berie jeden úver za druhým, časom sa však dostáva do začarovaného kruhu, lebo splátky sú vysoké a dlhy ešte viac postupne narastajú. Večná honba po nákupoch sa stáva zmyslom jej existencie. Posledná, Jošie Azuma, je vdova, ktorej ostali na krku dve nepodarené dcéry a nevládna svokra, jej život je vlastne neustála práca a povinnosti a starosti ako zohnať peniaze. Zvrat v živote celej štvorice nastáva, keď Jajoi v afekte zabije svojho manžela následne na to ako on v baccarate prehrá celé ich úspory. Nenapadne ju nič lepšie ako zavolať Masako, ktorá sa okamžite ujme celej "čistiacej" akcie a ponúkne sa, že sa zbaví tela. Zakrátko však zistí, že si odhryzla veľké sústo a na pomoc pozve aj Joši a Kuniko. A ako sa toto komando rozhodne konať? Malou mäsiarskou akciou. V dome Masako milého pána na holenie pekne v kúpeľni kus po kúsku najprv odkrvia a potom naporcujú. Keďže majú skúsenosti z továrne, ide im táto práca pekne od ruky. Dokonca tak dobre, že sa rozhodnú odpratávanie nepohodlných mŕtvoliek pribrať ako vedľajšiu pracovnú náplň. Nakoniec vytvoria úhľadné balíčky a rozbehnú sa po okolitých kontajneroch rozviezť odpad. Lenže... Kuniko je príliš hnilá na to, aby šla niekde na bezpečnú skládku, a rozhodne sa odložiť časť neposlušného manžela v smetiakoch vo verejnom parku, kde sa vrany pustia postupne do rozbaľovania balíčkov. A prúser je na svete. Medzitým Jajoi hrá doma ustarostenú manželku , ktorej sa manžel nevrátil z práce a čelí vyšetrovaniu. Všetko by sa im hádam aj prepieklo, lenže hlavným podozrivým sa stáva majiteľ nočného klubu Satake, kde milý manžel prehrával peniaze . Okrem iného už má na konte jednu vraždu, takže je pohodlným obetným baránkom. Počas pobytu za mrežami, odkiaľ ho nakoniec pre nedostatok dôkazov musia pustiť, príde o svoje kluby a následne sa rozhodne pomstiť a zistiť kto je vlastne vrah.
Ufff.

Japonské prostredie, otrasné pracovné a životné podmienky spodnej vrstvy , krkolomné mená, poslušné ženušky (no skoro), nočný život, vydieranie, trocha kečupu, úchylák, ktorý sa poneviera okolo továrne a celkovo dobre vykonštruovaná zápletka sú čerešničkou na tejto knihe.

Nacuo Kirino: Out

Napísala Mama Kami

Súvisiace:
Napísala Mama Kami: Ethan Cross - Pastýř smrti
Napísala Mama Kami: Robert Kirkman, Joy Bonansinga - The Walking Dead: Vzestup Guvernéra
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Zrůda
Napísala Mama Kami: James Dashner - Labyrint: Útěk
Napísala Mama Kami: Jana Maffet Šouflová - Svitky z Londýnskeho mostu
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - Metalurg
Napísala Mama Kami: Jonathan Stroud - Prvá kniha prípadov agentúry Lockwood a spol.: Vreštiace schodisko
Napísala Mama Kami: Ondrej Herec - Netvor
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - MISTBORN: Finální říše
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Saeculum
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Pět
Napísala Mama Kami: Anthony Horowitz - Dům hedvábí
Napísala Mama Kami: Lois Lowryová - Dárce

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára