10. septembra 2014

Juraj Červenák: Mŕtvy na Pekelnom vrchu

Zdroj: www.slovart.sk
Vonku bola tma a fúkal studený vietor. Zima bola za dverami. V chalupe sa svietilo a starý otec si po dobrej večeri práve sadli k peci a napchali fajočku. Okolo neho si posadal drobizg, ale aj staršie deti a niektorí dospeláci. Všetci nastražili uši a čakali, kým starý otec začnú rozprávať príbeh o tom, čo sa kedysi prihodilo v Štiavnici a na Pekelnom vrchu. A v momentoch, keď sa starý otec museli napiť, pretože im vyschlo od toľkého rozprávania v krku, plynule nadviazala nejaká šikovná historička, ktorá sa tam v tom momente zhmotnila, výkladom o miestnej histórii, hradoch a zrúcaninách.

Niektorý s poslucháčov bol asi jednou z inkarnácií Ďura Červenáka, ktorý o mnoho rokov neskôr tento príbeh zapísal a pretvoril do knižnej podoby. Muselo to tak byť, pretože celá kniha pôsobí ako rozprávanie starého otca vrátane všetkých tých krásnych archaických výrazov, ktoré si podaktorí z nás pamätajú od svojich rodičov a starých rodičov (a ktoré sú pre podaktoré fajnovky iba Lorem Ipsum). A keďže je Domine Červenák zručný autor, tak sa to celé veľmi dobre číta. Miestami som síce mierne strácal prehľad, ale to je skôr závada medzi knihou a stoličkou než nedostatok textu alebo autora.

Kapitán Stein bol kedysi vychýreným turkobijcom, ale potom schytal šíp do kolena... Keď sa vystrábil z najhoršieho, tak už preňho na fronte nebolo miesto. Našťastie nemusel ísť strážiť hradby a rozprávať okoloidúcim turistom o svojom zranení, ale dostal za úlohu vypátrať zradcu, ktorý chcel Banskú Štiavnicu vydať napospas Turkom. K ruke dostal kaprála Jaroša a poďho do Štiavnice. Tam bol k nemu dobrovoľne nasilu priradený notár Barbarič a všetci traja sa pustili do pátrania po zradcovi a tajomnom vrahovi z Pekelného vrchu. Stein je konzervatívne sväté koleno a človeku sa občas až nožík vo vrecku otvára z tých chujovín čo trepe. Barbarič je zase hlava otvorená, ktorá vypije aj mŕtvemu z ucha a vlezie pod sukňu každej, ktorá sa nevyšplhá na strom, kým napočíta do troch. Nedá sa mu uprieť bystrý rozum a určitá schopnosť manipulovať a tlmiť Steina. Nuž a Jaroš je taký nemluvný chlapík, ktorému to dosť dobre myslí, ale neštíti sa ani nejakého toho násilia keď je treba.

Pre fanúšikov fantastična sa objaví aj krátka mystická vsuvka, ale inak to s fantastikou nemá nič spoločné a tak je to dobre. Celá kniha pôsobí dojmom svižného filmu a stále sa niečo deje. Kečupu, mučeníčka a narážania na kôl je tak akurát a záver sľubuje ďalšie pokračovania (lebo Červenák nevie písať jednodielne knihy). Na rozdiel od niektorých fajnoviek som spokojný aj s vyriešením prípadu a usvedčením páchateľa. A keďže sa nevyznám v dejepise, tak mi nevadia ani údajné historické nepresnosti.

Ak by náhodou ešte niekto pochyboval, tak potvrdzujem, že som spokojný, páčilo sa mi a teším sa na pokračovanie. To ma snáď nedonúti písať svoj skromný názor o druhej v noci, hneď po dočítaní, tak ako Mŕtvy na Pekelnom vrchu.

Hodnotenie: 4/5

Autor: Juraj Červenák
Vydavateľ: Slovart, spol. s r. o.
Rok vydania: 2013
Väzba: pevná
Jazyk: Slovenčina
Počet strán: 253
ISBN: 978-80-556-0814-3
Kupujte v Artfore.
Viac info na Legii.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára