18. februára 2013

Zbierka: Mrtvý v parovodu (ed. Vlado Ríša)

Zbierka: Mrtvý v parovodu (ed. Vlado Ríša)A taká dobrá kniha to mohla byť...

Keď Vlado Ríša na Istrocone 2012 oznámil, že sa pracuje na novej českej steampunkovej zbierke, skoro som si cvrkol. Keď sa onedlho na internetoch objavila obálka, tak som si cvrkol naozaj a začal som sa tešiť. No a potom som knihu kúpil, otvoril a prečítal...

Začala to super, zbierku otvoril pán Leonard Medek a jeho poviedka ma dostala do sveta, o ktorom občas tajne snívam keď pozerám Panoptikum města Pražského a podobné seriály. Potom to celé akosi zakoplo, padlo na hubu a už sa nepozviechalo. Poviedky sú rôzne, od fantasy súboja so zlom z iných svetov cez detektívku drsnej školy až po Sherlocka Holmesa. Steampunkové kulisy a rekvizity často pôsobia akoby boli použité buď dodatočne, alebo podľa hesla "Čím víc proužek, tím víc Adidas". Napr. v tej holmesovke je na paru snáď úplne všetko a keby zašiel Sherlock na záchod, tak aj záchodová doska a splachovanie by boli poháňané stlačenou parou z mestských rozvodov. Kvalita poviedok kolíše, ale žiadna nie je vyslovene zlá (aj keď také Pási spási od Martina D. Antonína mi dali dosť zabrať). Mne osobne sa najviac páčil už spomenutý Příběh zloděje od pána Medka a potom snáď Eskapády pána Finnegana (Julie Nováková) a Série třináct (Vlado Ríša). Príbehy od Hany Šochovej (Chytni štěstí za pačesy), Josefa Pecinovského (Mrtvý v parovodu) a Lucie Lukačovičovej (Čestné slovo) sú už poslabšie, majú svoje muchy, ale pobavia a neurazia. Obe fantasy reportáže z vojny (Martin D. Antonín a Petr Schink) sú asi najslabšie a najťažšie stráviteľné kúsky.

Najväčším neodostatkom sú však chyby. Sú všade a je ich veľa. Akoby niekto pred vydaním spustil kontrolu pravopisu a tým sa akákoľvek redakčná práca skončila. Na preklepy narazíte všade, dokonca aj v obsahu na konci knihy.

A taká dobrá kniha to mohla byť...

Hodnotenie: 3/5

Autor: Vlado Ríša
Vydavateľ: Konektor XB-1 s.r.o.
Rok vydania: 2012
Väzba:hardback
Jazyk: Český
Počet strán: 294
ISBN: 978-80-905300-0-3
Kupujte v Artfore.
Viac info na Legii.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára