4. septembra 2011

Josef Pecinovský: Agent JFK 21 - Budiž vám Měsíc lehký

Tak, dočítané...

Keď som sa rozhodol zapojiť do Dňa neprečítaných kníh, musel som si trochu upraviť pravidlá: presunul som ho na nedeľu a knihu som chcel prečítať celú od začiatku do konca za jeden deň. Vybral som si na to ďalší diel série Agent JFK, ktorý už dlhšie leží na poličke medzi neprečítanými.

Pri jednej z prieskumných misií na Mesiaci uvidí Eugen Cernan niečo, čo rozhodne nečakal – človeka, ktorý kráča kráterom smerom k nemu. Urobí niekoľko záberov a túto udalosť nahlási do Hustonu. O niekoľko desaťročí neskôr majú USA na Mesiaci základňu a najnovšie technológie umožnili zobraziť tvár človeka na Cernanových fotkách. Bol ním John Francis Kovář. CIA ho požiada o pomoc pri objasnení tejto záhady a cesta za pravdou ho zavedie nielen na Mesiac, ale aj do paralelného sveta, ktorý je oproti tomu nášmu o tisícročie vpredu. Opäť je záchrana sveta v jeho rukách.

A že sa chlapec snaží. Akcia začne už na prvých stránkach a nezastaví sa takmer až do konca knihy. Nevadí, že JFK vedie patetické reči o záchrane sveta ako z príručky mladého amerického superhrdinu. Nevadí, že sa naučí zvládať telepatiu na vysokej úrovni behom niekoľkých hodín. A už vôbec nevadí, že sa v tejto knihe nevyskytuje X-Hawk. Práve naopak. Konečne ide o niečo iné než zákulisné boje v agentúre a čudné čachre machre niektorého z X-Hawkových klonov. Hltal som stránku za stránkou a užíval si zaujímavé svety a rôzne technológie. Vo vysvetľovacích pasážach, keď JFK hovorí sám so sebou, aby tak čitateľovi objasnil vo co vlastne gou, text mierne drhne. Je ich však tak málo, že na ne rýchlo zabudnete a frčíte smerom k rozuzleniu.

Knihu ešte dopĺňa poviedka Lovec od Petra Totka, v ktorej sa dostaneme do alternatívneho Londýna 19. storočia. Skrachovaný súkromný detektív Sherlock Holmes v nej pomôže pri love predátora (áno, toho Predátora) a poskytne nové vysvetlenie totožnosti Jacka Rozparovača.

Každému, kto má rád akčné rýchlovky a potrebuje niečo na čítanie do vlaku, alebo na skrátenie čakania, môžem túto knihu len odporúčať.

Hodnotenie: 4/5

Autor: Josef Pecinovský
Vydavateľ: Triton (v edícií Trifid)
Rok vydania: 2009
Jazyk: Český
Počet strán: 191
ISBN: 978-80-7387-331-8
Ďalšie informácie poskytne legie.info.
Kúpiť si môžete napr. v Brlohu.

Súvisiace:
Jan Hlávka: Agent JFK 20 - Odplata 2: Vzpoura vyvolených
Vlado Ríša: Agent JFK 24 - Válka pašeráků
Karolina Francová: Agent JFK 25 - Soumrak Camelotu

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára