26. septembra 2014

Napísala Mama Kami: Robert Kirkman, Joy Bonansinga - The Walking Dead: Vzestup Guvernéra

V celkovom ošiali, ktorý vypukol okolo seriálu to nakoniec nedalo ani mne a pustila som sa tiež do tejto zombíčiny. Seriál som zrejme utrpela medzi poslednými, lebo ako je už mojím zvykom, rozhodla som sa prelúskať najskôr knihu a okrem toho ak sa dá, tak sa snažím najprv čítať až potom vidieť. Komiks ma obišiel úplne, takže som sa v svete živých mŕtvych ocitla ako úplný nováčik.

Kniha Vzestup Guvernéra je úvodnou časťou série. Ako som neskôr zistila, so seriálovou verziou má spoločné len veľmi málo, tak som sa zarovno pustila aj do sledovania seriálu, keďže nehrozilo žiadne tragické prezradenie deja pri čítaní. Kniha nás hodí priamo do stredu zombie apokalypsy, kde štvorica mužov Philip Blake, jeho brat Brian, Nick Parson a Bobby Marsh bojuje o prežitie a ochraňuje pritom dcérku jedného z nich, malú Penny Blake. Počas ich putovania nie je núdza o kopy mŕtvol už vlastne mŕtvych zombíkov, brutálne zabíjanie, ktoré už po čase ani nevnímate. Vždy keď sa ich situácia zlepšuje, nie je to na dlho a v podstate ich život je bezútešný a zdá sa, že bezpečné miesto nie je možné nájsť. Zhoršujú sa aj vzťahy v ich malej skupinke a všetko komplikuje zložitý vzťah medzi bratmi Brianom a Philipom. Philip je vodca skupiny a vždy vie nájsť riešenie, ktoré im mnohokrát zachráni život, Brian je v jadre slaboch ale svojho brata obdivuje a stavia ho na piedestál. Zvrat nastáva, keď je Philipova dcérka Penny nakazená vírusom zombie a premení sa. Philip nie je schopný jej (aj svoje) trápenie ukončiť, preto ju potajomky chová ako malé zombie zvieratko a zabezpečuje jej dostatok výživnej potravy. Po odhalení jeho tajomstva (a hlavne v spôsobe akým živí Penny) v skupine nastane kucapaca a Brian ostane sám...

Nebudem ďalej prezrádzať dej, pre tých, ktorí sledovali seriál bude možno zaujímavé to, že Brian preberie identitu svojho brata a smeruje do Woodbury, kde sa postupne stáva neslávne známym Guvernérom a nastoľuje v svete zničenom zombíkmi nový poriadok. Ako sa píše v oficiálnej anotácii knihy, Vzestup Guvernéra je prvou časťou trilógie, ktorá prináša príbeh postavy, ktorá zasadí známej skupine preživších zo seriálu jednu z najhorších rán. Guvernér však nebol vždy šialeným despotom.

Tvorca hororových románov Jay Bonansinga spojil sily s autorom pôvodného komiksu Robertom Kirkmanom, aby spolu stvorili trilógiu o tom, ako môže byť ľudský vzostup k moci zároveň pádom na úplné dno.

Kniha sa čítala veľmi dobre, autorom sa podarilo vytvoriť zaujímavý príbeh v postapokalyptickom svete. Dúfam že túto úroveň si udržia aj v pokračovaní celého príbehu.

KONIEC

Robert Kirkman, Joy Bonansinga: The Walking Dead - Vzestup Guvernéra

Napísala Mama Kami

Súvisiace:
Napísala Mama Kami: Ethan Cross - Pastýř smrti
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Out
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Zrůda
Napísala Mama Kami: James Dashner - Labyrint: Útěk
Napísala Mama Kami: Jana Maffet Šouflová - Svitky z Londýnskeho mostu
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - Metalurg
Napísala Mama Kami: Jonathan Stroud - Prvá kniha prípadov agentúry Lockwood a spol.: Vreštiace schodisko
Napísala Mama Kami: Ondrej Herec - Netvor
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - MISTBORN: Finální říše
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Saeculum
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Pět
Napísala Mama Kami: Anthony Horowitz - Dům hedvábí
Napísala Mama Kami: Lois Lowryová - Dárce

Send to Kindle

2 komentáre: