1. októbra 2014

Jiří Walker Procházka: Hvězdní honáci

Zdroj: www.walkeravolf.cz
Nádejný kandidát na prezidenta Zemegule a priľahlého vesmíru Jiří Walker Procházka spáchal priam legendárnu vesmírnu kovbojku Hvězdní honáci, ktorú mu ilustroval ešte legendárnejší Kája Saudek. Vzhľadom na to, že JWP má plné ruky práce s kandidatúrou a udržiavaním štatútu legendy, nemá už toľko času na tvorenie nových kníh. Takže pohol rozumom a aby už nemusel písať, založil si audio vydavateľstvo Walker a Volf. Keďže je to chlap prefíkaný, zriadil ho rovno u seba v baráku, aby to nemal do práce ďaleko. A načo zháňať autorov a platiť im ťažké prachy, keď môže vydať vlastnú knihu, po ktorej navyše prahnú zástupy jeho obdivovateľov, pretože ju v čítacej forme nie je možné zohnať? Prvou audioknihou nového vydavateľstva sa teda stali už vyššie spomínaní Hvězdní honáci a je to skrátka úplná krutoprísna gulervúca megabombašpica. Kurva.

Týmto úvodom je vlastne povedané všetko. Ale neveriacim Tomášom to asi stačiť nebude, tak to skúsim trochu rozpísať. Hvězdní honáci sú partia drsných kovbojov, ktorí sa starajú o obrovské hyperpriestorové stvorenia, ktorým sa pre nedostatok iných výrazov hovorí kravy. Stáli pri ich objavení a využili ich na revolúciu v oblasti prepravy po vesmíre. Proti nim stojí zákerná, hnusná, zla, odporná, škaredá a nenažraná Spoločnosť, ktorej velí riadne odporný Rusák hrábě Kuzněcow. Ten by chcel byť náčelníkom vesmíru a mať všetko pod palcom, takže škodí kde môže. Vyhodia ho dverami a vlezie oknom.
Je to obrovské, je to epické, je to narvaté akciou, láskou, romantikou, vesmírnym cestovaním a množstvom ďalších fajnových vecí. Stretnete kovbojov, neohrozených pištoľníkov, spanilé devy, indiánov, charizmatických záporákov a to všetko na fantastickom sci-fi pozadí. Skrátka pochúťka preveliká. A kto chce, môže sa baviť hľadaním a odhaľovaním obrovského množstva popkultúrnych odkazov.

Audio prevedenie je tiež epické. Má skoro 16 hodín a po technickej stránke je takmer dokonalé. Len v jednej stope mi to akosi preskakovalo, ale to mohlo byť spôsobené aj psychickými problémami môjho CD prehrávača. Áno, rozhodol som sa pre tento zastaralý nosič, pretože je doplnený ilustráciami od majstra Saudka. Kto chce, môže si kúpiť aj digitálnu verziu a počúvať na PC, tablete alebo MP3 prehrávači. Jiří Klem sa svojej role narátora zhostil veľmi dobre a odpornému Kuzněcowovi prepožičal toľko zákernosti a slizkosti, až som mal chuť skočiť mu do úsmevu (tomu Rusákovi, nie pánu Klemovi) a urobiť mu martenskami predprípravu na vkladaciu protézu. Hudba tiež vynikajúco dopĺňa knihu aj prednes a neotravuje. Skrátka odporúčam všetkým fanúšikom fantastiky a legendárneho JWP.

A ne že ne kurva!

Autor: Jiří Walker Procházka
Číta: Jiří Klem
Vydavateľ: Walker a Volf audio vydavatelství
Rok vydania: 2014
Jazyk: Český
Dĺžka: 15 hodín 50 minút
Formát: CD, neskrátená verzia (dostupné aj ako MP3)
Ďalšie informácie a možnosť nákupu priamo u vydavateľa.

Send to Kindle

1 komentár:

  1. Kurva, že děkuju za recenzi :-)

    Vděčný a legendární JWP

    OdpovedaťOdstrániť