3. októbra 2014

Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Zrůda

Zdroj: www.bux.cz
Zrůda je druhá kniha od japonskej autorky Nacuo Kirino, do ktorej som sa rozhodla zahryznúť a bolo to výživné sústo. Priznávam sa, že som čakala niečo podobné ako v autorkinej predchádzajúcej knihe Out. Utvrdzovala ma v tom aj obálka knihy, ktorá hlásala, že ide o škandalózny román, ktorý bol v USA cenzurovaný, ale česká verzia poskytuje plné znenie. V knihe som však nenašla nič, čo by stálo za cenzúru. Nuž, ale proti gustu...

Dej je situovaný do Tokia, kde mladá žena Hirati rozpráva príbeh svojej zavraždenej sestry Juriko a jej kamarátky Kazue, ktoré sa živili ako prostitútky. Postupne odkrýva celú rodinnú históriu, jej rozprávanie siaha do ďalekej minulosti, odkrýva vzťahy v rodine a zároveň vedie čitateľa k tomu, aby uvažoval nad tým, prečo Juriko skončila až na samom dne spoločnosti. Ako už napovedá názov knihy, čakala som brutálneho vraždiaceho maniaka, netvora, ktorý beštiálne vraždí a žiadne násilie mu nie je cudzie. Omyl vážení. Predstavujem vám Zrůdu.

"Ze všeho nejvíc chci mluvit o své sestře. Byla o rok mladší a jmenovala se Juriko. Netuším jak bych ji měla popsat, ale kdybych se měla vyjádřit jediným slovem, řekla bych zrůda. Vládla totiž děsivou krásou."

Tak a je to vonku. Ale pravdupovediac ako ubiehali stránky v knihe, už som sa tomu nečudovala. A ani tomu, že Hirato svoju sestru celý život nenávidela a to dokonca aj po jej smrti. Rozprávania v knihe sa však nečakane ujme zrůda Juriko a celé sa to začne zamotávať. A výsledok? Celkové znechutenie z oboch sestier, až také, že som ich postupne začala obe nenávidieť. Ich príbehy a spomienky z detstva sú rovnaké, ale pritom úplne rozdielne. Každá obhajuje svoje činy a na prvé miesto kladie svoje sebecké JA. A aby toho nebolo málo, slovo dostane aj čínsky prisťahovalec Čang, ktorý údajne zavraždil obidve ženy - Kazue a Juriko. Kazue je v podstate tretia hlavná postava v knihe. Sestry ňou neskrývane pohŕdajú a dávajú jej to otvorene najavo. Bifľoška z priemernej rodiny, ovláda umenie ísť všetkým spoľahlivo na nervy a napriek vzdelaniu na prestížnej univerzite končí ako prostitútka.

Kniha je prezentovaná ako noir detektívka s čím sa veľmi nestotožňujem, lebo z detektívneho románu má len veľmi málo. Napriek tomu ju hodnotím ako výborne spracovanú knihu, ktorá vás vtiahne do nevšedného prostredia a prekvapí dokonalým vykreslením postáv.

KONIEC

Nacuo Kirino: Zrůda

Napísala Mama Kami

Súvisiace:
Napísala Mama Kami: Ethan Cross - Pastýř smrti
Napísala Mama Kami: Nacuo Kirino - Out
Napísala Mama Kami: Robert Kirkman, Joy Bonansinga - The Walking Dead: Vzestup Guvernéra
Napísala Mama Kami: James Dashner - Labyrint: Útěk
Napísala Mama Kami: Jana Maffet Šouflová - Svitky z Londýnskeho mostu
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - Metalurg
Napísala Mama Kami: Jonathan Stroud - Prvá kniha prípadov agentúry Lockwood a spol.: Vreštiace schodisko
Napísala Mama Kami: Ondrej Herec - Netvor
Napísala Mama Kami: Brandon Sanderson - MISTBORN: Finální říše
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Saeculum
Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Pět
Napísala Mama Kami: Anthony Horowitz - Dům hedvábí
Napísala Mama Kami: Lois Lowryová - Dárce

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára