20. novembra 2011

František Kotleta: Bratrstvo krve 1 - Hustej nářez

Tak, dočítané...

O Kotletovi a jeho knihe som si dlho myslel, že je to len nejaký PR gag. Kniha takmer hneď vypredaná, 200% hodnotenie v Pevnosti, divné rozhovory, ktoré realitou príliš nezaváňali... Potom som na palmknihy.cz narazil na jej elektronickú verziu a po krátkych registračných problémoch som ju kúpil a nakŕmil ňou Sprievodcu. Dobrý vstup do sveta e-čítania...

Vydanie tejto e-knihy je veľmi sympatický počin. Okrem celej knihy obsahuje aj jeden alternatívny koniec, recenziu z Pevnosti, profil autora a niekoľko rozhovorov. Myslím, že do takýchto projektov sa naozaj oplatí investovať a autorov a vydavateľov podporiť svojimi ťažko zarobenými euráčmi.

Na zem prileteli akýsi škaredý a krpatý emzáci, ktorí si výškový, hmotnostný a svalový deficit kompenzujú robotickými oblekmi na spôsob Robocopa so štyrmi rukami. Ľuďom vysvetlili, že sú tu aby pomohli a vyriešili ich problémy, a ten kto neverí a nesúhlasí bol jednoducho a nenápadne odstránený. Až kým nenarazili na niekoho, kto ľudské problémy rieši už dlhé roky. Upírov. Potom už obe strany začali do seba sekať a strieľať všetkým čo bolo po ruke a navzájom si tak znepríjemňovať život. Emzáci chcú zlikvidovať konkurenciu a kritikov. Upíri si chcú zachovať svoje postavenie. Výnimočne sú upíri na tej dobre strane, ale nie je z toho nejaká sladká a rozplizlá romanca o trblietavých upíroch vegetariánoch. Trhajú sa tu hlavy, krv strieka všade naokolo, prznia sa mladé dievčatá (niekoľkokrát pred premenou na upíra a potom tiež pravidelne), jazdí sa na Hummeroch a strieľa čo najväčšími kalibrami. Miestami to trošku viazne a stráca tempo. Hlavne v momentoch keď má hlavná postava záchvaty citov a vnútorné dialógy s výčitkami svedomia. Ale potom sa zase správne naserie a ide emzákov a zradcov nakopať do rití. Pochybnosti vyvoláva motivácia jeho súputníkov, ktorých si sám vytvoril, ale odvedú dobrú prácu a tak sa nad tým dá privrieť oko.

Nie je to taký skvost ako som očakával, ale číta sa to dobre a plynulo. Určite budem rád, ak vyjdú aj ďalšie diely (ak sa dá veriť vymysleným rozhovorom, tak by to mala byť trilógia a záver tomu tiež zodpovedá) a s chuťou si ich prečítam.

Hodnotenie: 4/5

PS: František Kotleta je pseudonym. Podľa Červenáka už vie každý, kto sa za ním ukrýva, takže som opäť ten posledný nechápavý čo o ničom nevie. Mám síce pár tipov, ale pochybujem, že sú správne. A Červenák nechce povedať...

PPS: Vraj vyšla aj dotlač.

Autor: František Kotleta
Vydavateľ: Klub Julese Vernea
Rok vydania: 2010
Jazyk: Český
Počet strán: 290
ISBN: 978-80-87246-20-7
Viac informácií poskytne legie.info.
Kúpiť si môžete v elektronickej verzii na palmknihy.cz.

Súvisiace:
František Kotleta: Bratrstvo krve 2 - Fakt hustej nářez
František Kotleta: Bratrstvo krve 3 - Mega hustej nářez

Send to Kindle

3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Nerad kazim iluzie, ale ano :). Alebo si si myslel, ze je to masiar z Bruntalu, co v base zacal pisat kulhankovciny? :))

      Odstrániť
    2. mno, to ze je ten zivotopis zjavne vymysleny neznamena ze meno je pseudonym.

      Odstrániť