5. novembra 2011

B. J. Henkelová-Waidhoferová: Traja pátrači 51 - Záhada hotelového prízraku

Tak, dočítané...

Traja pátrači nám vyrástli, urobili si vodičáky, našli frajerky, cez prázdniny brigádujú a sú mierne nudní...

Stará herečka nevedela čo od dobroty a tak si otvorila hotel. Po X rokoch sa v ňom začali diať čudné veci - predmety sa strácali a potom opäť objavovali neskôr na iných miestach. Pátrači vyrukovali na pomoc, ale ťažko sa im robí, keď ich zákazníčka tají informácie, ktoré by im mohli pomôcť.

Táto časť pátračov je už z Nemecka a stratila veľkú časť zo svojho nostalgického čara, pretože to už nie je o parte deciek, ale o teenageroch. O nich sa už tak nestrachujeme keď ide do tuhého a neobdivujeme ich tajné kódy, pátračskú centrálu, ani limuzínu. Celej knihe chýba nejaké to napätie a výsledok resp. motívy sa dajú odhaliť už pomerne skoro. Nijako tomu nenapomáha ani úvod, v ktorom je vyzradená skoro celá zápletka knihy. Pri predošlých pátračoch som obdivoval to, že si aj dospelák príde na svoje a príbeh ho neurazí. V tomto prípade je už výrazne cítiť orientáciu na mladého čitateľa. Kniha nie je vyslovene zlá, ale ten kto nostalgicky spomína na starých pátračov, by ju radšej nemal čítať, aby si nepokazil chuť.

A opäť budem nadávať na preklad. Kniha vyšla v roku 2006, ale napriek tomu narazíme na výrazy ako napr. dvere klipeli na pántoch, potuchlina, temrava, rumy (trosky), tisol a podobne. Úplne najhoršie je ale to, že sú niektoré výrazne chybne preložené z nemčiny. Dlho som rozmýšľal prečo musí Jupiter odísť "lebo idú prikrývať na večeru". Potom mi došlo, že v originále sa vo vete vyskytovali s najväčšou pravdepodobnosťou slovne spojenie "Tisch decken", ktoré sa prekladá ako prestrieť (taniere, príbor atď) a nie doslovne prikrývať.

Ak sa veľmi nudíte a v okolí nie je nič iné čo by sa dalo čítať (obal z toaleťáku, reklamný leták alebo zloženie nejakého výrobku), tak touto knihou môžete zabiť pár hodín, ale radšej to nerobte.

Hodnotenie: 2.5/5 rumov

Autor: Brigitte Johanna Henkelová-Waidhoferová
Preklad: Marta Ličková
Vydavateľ: Mladé letá
Rok vydania: 2006
Jazyk: Slovenský
Počet strán: 127
ISBN: 80-10-00862-1
Kúpiť si môžete napr. v Antikvariáte NAZCA.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára