12. decembra 2014

Napísala Mama Kami: Ursula Poznanski - Saeculum

Zdroj: www.fragment.sk
Uprostred lesov sa začína boj o život... Takto nejako začína oficiálna anotácia knihy, čo sa mi teda dosť pozdávalo a okrem toho som od tejto autorky už dávnejšie čítala knihu Erebos a čítalo sa mi to veľmi dobre.

Saeculum je skupina mladých ľudí, ktorí sú fanatikmi všetkého čo sa týka stredoveku. Navštevujú stredoveké trhy, obliekajú sa do kostýmov a hrajú rolové hry na rytierov, stredovekých panošov, cnostné (aj menej cnostné) devy a ich udatných ochrancov. Raz za čas usporiadajú stretnutie pre vybraných členov a vyrazia na zraz, kde prežívajú päť dní v úplnej divočine, bez technických vymožeností, dovolené je len to, čo sa týka 14.storočia, vrátane zbraní, pokrmov, oblečenia a iného vybavenia. Dá sa povedať, že všetci si tento malý výlet užívajú, niekedy s menšími nehodami až na hranici legálnosti. Jedno takéto stretnutie sa však mierne vymkne kontrole. Do skupiny sa pridáva Bastian, chalan z bohatej rodiny, typický bifľoš a študent medicíny. Ani sám poriadne nevie ako sa medzi ostrieľanými dobrodruhmi ocitol, zlákala ho však príťažlivá Sandra a súhlasil s výpravou. Tentokrát je cieľom ich výletu malebná oblasť v Rakúsku, ktorá má však jednu chybu krásy: podľa starej legendy je toto miesto prekliate a nehody medzi členmi skupiny na seba nenechajú dlho čakať...

Postavy sú veľmi rôznorodé. Bastian, ktorého prezývajú vzorný žiačik, Paul, vodca skupiny, na ktorého sa všetci spoliehajú, trochu šialená Doro, ktorá jediná zo skupiny verí kliatbe lesa. Zvláštny pár tvoria krásna Lisbeth a jej priateľ Georg a samotárska Iris, ktorá ukrýva temné tajomstvo. Skutočné povahy postáv sa však dokonale prejavia až v kritických situáciách. Knihu som sfúkla veľmi rýchlo, je písaná pomerne jednoduchým štýlom a dej vás núti čítať ďalej a ďalej...

Tento mysteriózny thriller je naozaj celkom napínavý, dá sa povedať, že do poslednej chvíle som netušila ako sa vysvetlia záhadné udalosti v knihe. A keď som si už konečne pospájala pár vecí dohromady, ako by to asi mohlo byť, autorka to otočila úplne iným smerom a dokonale to celé pomotala.

Kniha je dobre čitateľná a pútavá. Nečakajte však záplavy krvi, ani silné hororové scény. Napriek tomu som spokojná a určite prečítam aj očakávanú novinku od tejto autorky - ďalší napínavý román s názvom Pět.

KONIEC

Ursula Poznanski - Saeculum

Napísala Mama Kami

Súvisiace:

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára