4. apríla 2013

eFantázia vol. 02

eFantázia vol. 02
Zdroj: www.palmknihy.sk
A máme tu ďalšie číslo eFantázie. Tentoraz špecializované na sci-fi.
Ivan Aľakša opäť čerpá zo zásob Ceny Fantázie, ale už by bolo na čase poobzerať sa aj po iných zdrojoch.

Ak niekto čaká poriadnu skifi s lietaním po planétach, vesmírnymi súbojmi a hromadou emzákov, bude asi mierne sklamaný. Kto by chcel príjemné oddychové čítanie, dostane celkom dobrú zbierku poviedok s už tradične vysokou technickou kvalitou a minimom chýb či preklepov.

Zbierku otvára slušné post-apo Volanie orbity od Antona Stiffela. Výnimočne nejde o boj so zombíkmi, ale o riešenie jednoduchej existenčnej otázky "Ako ďalej doktore?".
Ján Gálik svoje sci-fi rekvizity obmedzil na robotov a ich túžbu po slobode a samostatnosti. V Úkryte píše ale aj o ľuďoch, ich naivnosti a vychcanosti.
Peripetie cestovania v čase od Stanislava Prostináka sú jeden veľký chaos kvôli obyčajnej trtkačke, ktorá by sa dala zariadiť aj oveľa jednoduchšie. Celé to cestovanie, ktoré v podstate ani nie je v čase, mi pripadalo dosť zmätočné a dosiahnuté výsledky nestáli za vynaloženú námahu.
Film Piaty element sa musel Diane Majerovej veľmi páčiť. Hlavne veľká rekreačná loď, z ktorej Mr. Dallas urobil "kůlničku na dříví". A tak si do nej napísala príbeh, ktorý mohol byť akčný a zábavný, keby sa nehral na morálne posolstvá a zachraňovanie ľudstva. Menej je niekedy viac.
Kyborgovia, ľudia, premena ľudí na kyborgov a oveľa zložitejšia premena kyborgov na ľudí. A Superorganizmus Laca Remeňa, ktorý mohol byť o objavovaní ľudskosti, nových zážitkoch a možno aj láske, keby zase nešlo o ničenie a zotročovanie ľudstva. Ale niekoľko zaujímavých nápadov sa mu nedá uprieť.
Poviedkovú časť uzatvára Miroslav Sendlai a konečne akčná dobrodružka. Povinný námet o zachránení/zničení ľudstva nie je až taký výrazný, a tak si môžeme užiť nejaké tie vesmírne súboje a naháňačky, zatiaľ čo budeme hľadať a zachraňovať Čisté dieťa.
Časopis uzatvára ukážka zo zatiaľ nevydanej knihy Zoe od Jána Mrvu. Ukážka nie je zlá, ale pred vydaním to bude chcieť veľa úprav a zosúladenie jazyka, ktorý je miestami príliš odborný a v danej situácii neuveriteľný, miestami i prehnane hovorový. Celé to pôsobí akoby to písal nejaký nadržaný teenager so Slovníkom cudzích slov, ktorý si stále myslí, že porno filmy reálne odrážajú vzťahy medzi mužmi a ženami, ale zároveň chce pôsobiť ako dospelák a odborník.

Autorom a poviedkam sa dostalo dobrej redakčnej starostlivosti a je to vidieť, ale už by to chcelo aj nejaký lepší matroš. Napríklad od skúsenejších autorov. Hoci aj od bratov Čechov.

Hodnotenie: 3,5/5

Autor: Rôzni lebo zbierka
Vydavateľ: Fantázia media, s. r. o.
Rok vydania: 2013
Väzba: eKniha
Jazyk: Slovenský
ISSN: 1338-8592
Kupujte na Palmknihách.

Súvisiace:
eFantázia vol. 01

Send to Kindle

6 komentárov:

  1. Čo vravíš na Kulhánkove knižky?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dobra zabava, kopec kecupu, paradne hlasky ... musim dobehnut zanedbane a nedocitane veci :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vraj nepovolil dotlač "Cesta Krve" a existujúce knihy veľmi stúpajú na hodnote.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kulhanek nepovolil dotlac a ani elektronicke vydanie v podstate vsetkych svojich starych knih a ak sa niekde nahodou objavi nejake stare vydanie na predaj, tak sa zan naozaj dost plati (ak ho predava niekto, kto vie co ma v rukach :D). Je to skoda, ale ked je sam autor s tymi knihami nespokojny, tak s tym nic nenarobime (teda ak sa k tym kniham chceme dostat legalne :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Podla mna to robi schvalne, aby sa z jeho knih stal zberatelsky artikel :) Cestu Krve povazuje za svoju najhorsiu knizku, ja si myslim opak, ale remeselne najprepracovanejsia sa mi zda "Nocny Klub" i ked i tak u mna vedie Cesta Krve. Divoci a zli bol tiez fajn ulet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. geronimo72, vďaka za Tvoje slová k poviedke Superorganizmus :-)
    PS: Malo to byť o objavovaní výhod bionického tela, o škodlivosti života v tele plnom emócií a o vyššej úrovni bytia človeka v podobe kyborga.

    OdpovedaťOdstrániť