17. septembra 2014

Jiří Kulhánek: Vyhlídka na věčnost

Zdroj: www.crew.cz
Na túto majstrovu knihu sme čakali veľmi dlho. Podľa niektorých až príliš. A hneď na prvých stranách sa dočítame, že tá paskuda to celé zmastila za pár dní a potom naťahovala našu nedočkavosť. Za seba však môžem povedať, že to čakanie sa oplatilo a odmena je kráľovská. Nebudem to tajiť, som nadšený. Po dlhej dobe som mal zase raz problém odtrhnúť sa od knihy a ísť spať. Kulhánek skrátka umí. Je to kráľ.

Na zemi vypuklo peklo. Z hrobov vyliezajú spoluobčania, ktorým už dávno vypršala doba spotreby a majú jednu veľmi blbú vlastnosť - menia náhodných okoloidúcich na podobných nemrtvákov. Väčšina z nich počas vojny zrejme slúžila u elektrikárov. Dá sa to poznať podľa tých dvoch bleskov na uniformách. Ako suvenír si priniesli nejaké tie tanky, výzbroj, výstroj a stíhačky od Luftwaffe. A všetci do jedného trpia fixáciou na bývalého Hovorcu jednej špeciálnej "Banky". Že to nie je len tak nejaký obyčajný hovorca zistíme jednak podľa autorovho mena na obálke a dvojak podľa toho, že očividne pozná dôvod ich obsesie a zároveň aj riešenie tohto neživého problému.

Kulhánek nezostal stáť na mieste a okrem kečupu a prehliadky modernej výzbroje a výstroje dostaneme aj znesiteľnú romantickú a rodičovskú linku. Na tú rodičovskú som už zvyknutý z predošlých kníh, ale aj tú romantickú dokázal napísať tak, že človek nie je po dočítaní celý ulepený od sladkých rečičiek. A navyše sa v celej knihe nikto netrblieta! Netreba zabúdať ani na pravidelné dávky humoru, ktoré mi miestami spôsobovali hlasný smiech.

Skrátka a dobre, Kulhánek namiešal prudko čitateľný kokteil, ktorý sa mi napriek občasným zakopnutiam čítal tak dobre ako máloktorá kniha. Ak chcete vedieť ako to vysiera v pekle, ako sa prejavujú materinské pudy v podaní upírov a dobre sa pobaviť, tak by sa vám toto mohlo páčiť.

Hodnotenie: 4/5

Autor: Jiří Kulhánek
Vydavateľ: Crew
Rok vydania: 2011
Väzba: mäkká
Jazyk: Čeština
Počet strán: 544
ISBN: 978-80-7449-058-3
Kupujte v Artfore.
Viac info na Legii.

Send to Kindle

4 komentáre:

  1. Pekne napisane a dobre vystihnute :-) len dufam ze na dalsiu jeho knihu nebudeme cakat tak dlho

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kulhanek najviac! precitane od neho takmer vsetko co dovolil vydat :) Asi jediny spisovatel, kde um pisatelsky predci aj krvilacny obsah (obcas :))) a s potesenim ho mozem citat kdekolvek a kolkokrat len chcem :) Ale viac sa mi pacia jeho prve pociny (Vladci strachu a cesta krve)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika skoro s tebou suhlasim :). Prve pociny boli super, Stroncium bolo take poslabsie trosku, ale Vyhlidka to podla mna zase napravila a je to zase take fajne ako kedysi...

      Ale uz by naozaj mohla byt dalsia kniha. Dovtedy si budem davkovat Kotletu, Koprivu a spol. :D

      Odstrániť