31. januára 2013

Ariana Franklinová: Vykladačka smrti

Vykladačka smrti
Zdroj: www.palmknihy.sk
Temný stredovek v období križiackych ťažení, univerzitné mesto Cambridge, spoločnosť ovládaná predsudkami a cirkevnými dogmami,  úchylný vrah a hlavná postava, ktorú by sme v dnešnej dobe zrejme nazvali nerdom. Ak by mi tú knihu nedali Palmknihy zadarmo, tak by som o nej ani nevedel. A to by bola škoda.

V Cambridgi niekto vraždí malé deti a to tak, že dosť hnusne. Teda vlastne zatiaľ ma na svedomí len jedno mŕtve a par ďalších stratených, ale to sa rýchlo zmení. Podozrenie okamžite padne na židov a tupé stádo kŕmené cirkevnou propagandou sa im hneď ide pomstiť. Židia ale prispievajú do kráľovskej pokladnice nemalou sumou a tak sa kráľ rozhodne vec riešiť. Pozve vyšetrovateľa až z ďalekého Salerna. Tu začínajú problémy, pretože Simon Neapolský, si so sebou privedie doktorku Brannen zo seriálu Bones. Teda skoro. Volá sa Adélia a keby sa prevalilo čím sa zaoberá, tak by ju upálili ako čarodejnicu. Aby nemali na ružiach ustlané a aby autorka mohla lepšie ukázať nezmyselnosť rôznych predsudkov a dogiem, vezú si so sebou vykastrovaného Saracéna, ktorý navyše neovláda angličtinu, ale zato so sebou všade nosí nejakú tú ostrú čepeľ. Okamžite sa začne vyšetrovanie a liečenie ľudí, ale každú chvíľu narážajú na problémy spôsobené dogmami, predsudkami a ľudskou hlúposťou. Umývanie je škodlivé, najlepšie sa choroby zbavíš modlitbou a kontaktom s kosťami svätého Petríka (prvej obete), židia pribíjajú deti na kríž pretože ukrižovali Krista atď. Občas až rozum nad tým zostáva stáť. Ale len kým si človek neuvedomí, že to v našom modernom svete funguje takmer tak isto. Ľudia sa ešte stále nechávajú ovládať vášňami kŕmenými zmesou klamstiev, predsudkov a strachu. Ale toto zistenie, je asi len vedľajším produktom a nebolo hlavným úmyslom autorky. Tá si dala záležať a napísala veľmi čitateľnú detektívku s prekvapivým koncom (no zabite ma, ale ja som naozaj netušil, že vrahom je záhradník :D) a nevyhýba sa ani rozumne dávkovanému humoru. Bohužiaľ sa nevyhla aj nejakej tej romantike, ale našťastie to nepreháňa a zakomponovala ju do deja veľmi stráviteľne a funkčne. Akčné finále ma slabú príchuť Deus ex Machina, maskuje to však dobre a nekazí tak zážitok z knihy. Na konci knihy ešte autorka vysvetlí, že by ju študovaní historici nemali brať úplne vážne, pretože si niektoré reálie prispôsobila. Zároveň sa dozvieme aj to, ktoré udalosti majú reálny základ a že Cambridge sa vlastne volá inak.

Na začiatku som sa bál do čoho to vlastne leziem, ale kniha príjemne prekvapila a teším sa na pokračovania. Ak by chcel niekto čítať všetky 4 knihy, ktoré vyšli v češtine, odporúčam nečítať anotácie, pretože obsahujú mierne spoilery.

Hodnotenie: 4/5

Originálny názov: Mistress of the Art of Death
Autor: Ariana Franklinová
Preklad: Ina Leckie
Vydavateľ: Nakladatelství Jota, s.r.o.
Rok vydania: 2009
Väzba: eKniha, pevná
Jazyk: Český
Počet strán: 400
ISBN: 978-80-7217-892-6
Kupujte na Palmknihách (eKnihu) alebo v Artfore (analógovú verziu).
Viac info na Bookfane.

Send to Kindle

2 komentáre:

  1. "autorka vysvetlí, že by ju študovaní historici nemali brať úplne vážne, pretože si niektoré reálie prispôsobila" - LOL, to je milé, vzhľadom na to, že podľa opisu to zďaleka nie sú iba reálie, čo si prispôsobila :-D

    očividne sa s historizáciou beletrie pohrala natoľko, že všetko je ušité na mieru súčasnosti - čo je vlastne v poriadku (inak by ťažko našla toľko čitateľov, aby sa jej kniha prepracovala až na české pulty) - len tá poznámka pre historikov je v tomto svetle dosť komická. každý priemerne vzdelaný človek, ktorý aspoň sem-tam dával pozor na hodinách dejepisu, musí byť vyfackovaný fikciou tejto knihy :-)

    samozrejme, to nevylučuje, že je to prudko čítavá kniha, ktorú ľudia hlcú jedným dychom. možno si ju tiež raz prečítam :-)

    OdpovedaťOdstrániť