28. januára 2013

Časopis Jupiter #4

Časopis Jupiter #4
Zdroj: www.casopis-jupiter.sk
Pár dní pred minuloročným slnovratom sa na oblohe objavil nový Jupiter. Prišiel sa na nás pozrieť už po štvrtýkrát a vraj si tým splnil svoj plán na rok 2012. Pomaly sa zbavuje detskej obrny, ale ešte musí veľa kapusty zjesť kým z neho vyrastie aký-taký adolescent.

Oddelenie poviedok otvára Charles Stross a jeho vianočné dielo Nadčas, ktoré bohužiaľ zabíja úplne nemožný preklad. Neviem sa rozhodnúť, ktorý jazyk prekladateľka neovláda, ale ešte viac sa čudujem, že rôzne krkolomné výrazy a nezmysly neudreli do očí nikomu pred vydaním časopisu. Ostatné poviedky sú čitateľnejšie a nenašiel som žiadnu, o ktorej by som mohol povedať, že je vyslovene na figu. Dračia nátura je fantasy so zaujímavým nápadom a navyše o drakoch. Epocha je správne úchylný a nechutný. Zuzana Droppová píše o zaujímavom najlepšom priateľovi človeka. Vlkodlak ze Pstova nás zavedie do nejakého zapadákova uprostred zasneženého ničoho, kde sa navyše dejú čudné veci a Rudavskej Lovci nám pomôžu nahliadnuť do bezútešnej budúcnosti. Táto posledná je asi najslabšia, ale aspoň nie je príliš dlhá. Navyše vám odborníci vo workshope vysvetlia, že je vlastne celá na hovno. V podstate majú pravdu, ale zaujímavý nápad sa autorke uprieť nedá.

V publicistickej časti dostal opäť priveľa priestoru MF, ale tentokrát je o trošku čitateľnejší než zvyčajne. Porozpráva nám o Cene Gustáva Reussa, divných knihách, ktoré takmer nikoho nezaujímajú, o Strugackom a poslednom Kozmodróme. K tomu pridajú ostatní pár slov o eKnihách, filmoch, seriáloch, hudbe a vede, a sme na konci.

Tentokrát to máme rýchlejšie za sebou, pretože toto číslo ma menej strán ako to predošlé. Chýb a preklepov je tiež menej a výrazným prešľapom je vlastne len ten nepodarený preklad prvej poviedky. Pochvalu si zaslúži rýchlosť konverzie, pretože mobi verzia pre Kindle vyšla spolu s pdf verziou. Časopis neurazí, ale medzi ostatnými ani nijako výrazne nevyčnieva.

Hodnotenie: 3/5 položiek

Stiahnuť si môžete TU.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára