6. júla 2011

China Miéville: Železná rada

Konečne! Dobojované!

China Miéville je marxista (teda aspoň podľa autorského medailóniku v jeho knihách :D). Je to socialista a ľavičiar. A najviac ma na tom serie to, že s nim v mnohých veciach súhlasím.

Železná rada síce patrí do série zo sveta Bas-Lagu, ale je oveľa politickejšia než predošlé dve knihy. Už sa nestretneme s hororovým námetom z Perdida, ani s pirátmi a mysterióznym zverom z Jazvy.

Ide o boj proti vrchnosti a za svetlé zajtrajšky. Utláčaní sa postavia na odpor a bojujú proti vláde. Podľa mňa najslabšia kniha z Bas-Lagu a veľa vecí pôsobí ako keby tam boli dosadené nasilu preto, lebo bolo treba robiť agitku. Napr. bi- a homosexuálne motívy. Námet a politický boj, ktorý je pre mňa dosť nezaujímavý, vyvažuje opäť úžasný svet a tvory, ktoré v ňom žijú. Napriek tomu, že sa mi Miéville číta veľmi ťažko, vždy sa naňho veľmi teším a ten svet ma úplne pohltí. Naozaj vidím pred sebou ošarpané getá, rôznych pretvorov a rasy. Všetku tú temnotu, špinu, beznádej atď. Na druhú stranu som rád, že je to zatiaľ posledná kniha z Bas-Lagu a dúfam, že v tých ďalších bude čítanie trochu jednoduchšie a oveľa menej politické. Ale to sa dozviem až keď dozreje čas na ďalšieho Miévilla. Teraz idem čítať niečo jednoduché, pre sprostých :o).

Hodnotenie: 3/5

Autor: China Miéville
Preklad: Milan Žáček
Vydavateľ: Laser-books (v edícií New Weird)
Rok vydania: 2005
Jazyk: Český
Počet strán: 470
ISBN: 80-7193-196-9
Ďalšie informácie poskytne legie.info.
Kúpiť si môžete napr. v Artfore.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára