24. októbra 2011

Mary Virginia Carey: Traja pátrači 25 - Tajomstvo mátožného zrkadla


Tak, dočítané...

Keď som bol takýto malý, chodil som si do knižnice v Strážove požičiavať duševnú potravu a pravidelne víťazili Pátrači. Keď som ich uvidel v Knihobežníckej poličke, okamžite som po nich siahol a potom som mal strach začať čítať, lebo som sa bál, že si zničím všetky príjemné spomienky. Ale prekvapkal som sám seba...

Príbeh je jednoduchý, koniec koncov je to pre deti, ale zároveň ako vystrihnutý z nejakého polit-thrilleru. Nevinná záhada strašidelného zrkadla sa rozvinie do politického boja o moc. Ale nemusíte sa báť, nie je to nič komplikované a všetko to rýchlo odsýpa. Je veľmi príjemné, že to nie je písané ako pre tupcov a kniha neurazí ani dospeláka, ktorý si chce zaspomínať na staré dobré časy. Pátrači majú stále svoje čaro a ešte vždy im závidím ich základňu a množstvo rôznych vecí, vecičiek, drobností a limuzínu so šoférom.

Celkový dojem trochu kazí preklad, ktorý je opäť raz archaický a mierne divný (išli ta, nákladniak, tácňa atď.), ale vsugeroval som si, že je to kvôli tomum, že kniha bola napísaná v sedemdesiatych rokoch a vtedy sa tak hovorilo. Potom som si už len užíval, bavil sa a tešil sa na každú ďalšiu stranu. Určite sú tam chyby a určite by tomu fajnovky vytkli veľmi veľa, ale pre mňa to funguje a som si istý, že aj pre mnohých ďalších fanúšikov.

Hodnotenie: 4/5

Autor: Mary Virginia Carey
Preklad: Mária Orlíková
Vydavateľ: Mladé letá
Rok vydania: 1998
Jazyk: Slovenský
Počet strán: 103
ISBN: 80-06-00884-1
Kúpiť si môžete napr. v Antikvariáte NAZCA.

Send to Kindle

3 komentáre:

  1. Ja milujem Troch Pátračov, nekriticky a dokonale. Každú jednu knihu. Je to moje detstvo a vždy keď si nejakú aj teraz otvorím, ten pocit je na nezaplatenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak tak, presne ako hovoris, ten pocit, ten bol taky ako predtyma to ma velmi potesilo...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A tiež je fajn, že knihu prečítaš za deň - také milé oddychové čítanie. Avšak zároveň považujem prvé diely pátračov (ako napríklad zajakavý papagáj) za nádherne detektívne mini dielka :)

    OdpovedaťOdstrániť