30. júla 2013

Andrzej Sapkowski: Zaklínač VII - Paní jezera

Andrzej Sapkowski: Zaklínač VII - Paní jezera
Zdroj: www.legie.info
Posledná kniha a opäť nový uhol pohľadu. Tentokrát sa v ďalekej budúcnosti mladá čarodejnica s nevysloviteľným menom snaží pomocou snov zistiť, ako to celé s Geraltom a Ciri vlastne dopadlo. A zatiaľ je dosť znechutená, že si Geralt už týždne váľa šunky v akomsi malom kniežatstve, zarába vďaka svojej profesii ťažké prachy a przní nejakú zelenookú čarodejnicu. A to nehovorím o Marigoldovi, ktorý przní rovno náčelničku tohto vinárskeho štátiku. Ciri sa zatiaľ poflakuje po nejakých divných svetoch, kde si na nej chcú elfovia trénovať eugeniku. Všetci si ale včas uvedomia, že sa blíži finále a že by sa podľa toho mali aj správať. Prestanú lelkovať a pustia sa do uzatvárania jednotlivých dejových línií, bojov so záverečnými  bossmi a vyznávania citov. A tomu všetkému zdarne sekundujú trpaslíci. Kurvamať!

25. júla 2013

Ink Drop July 2013: America!

InkDrop July 2013: America!
Tmavšie než v skutočnosti
Ako všetci vieme, v júli sa v Amerike oslavuje Deň nezávislosti. Žiadny správny vlastenec nemôže túto výnimočnú udalosť prepásť. Gouletovci na ňu tiež nezabudli a oblažili nás sadou atramentových vzoriek pod názvom "America!". Keď si odmyslím ten vlastenecký pátos, tak sa nemôžem sťažovať. Vybrali pekné a zaujímavé farby, ktoré buď názvom, alebo odtieňom nejako súvisia s USA.

18. júla 2013

Atrament: J.Herbin Violette Pensée

J.Herbin Violette Penseé
Zdroj: www.jetpens.com
Tak tu máme historicky prvú recku na atrament do plniacich pier (v skutočnosti je druhá, pretože som zvrzal zverejnenie a poplietol poradie :D). Budem sa snažiť trošku vám priblížiť tento farebný svet a jeho zákutia. Keďže ide hlavne o farby a odtiene, tak tu bude asi viac fotiek ako textu.

J. Herbin je firma, ktorá už dlhé roky vyrába okrem atramentov aj ďalšie haraburdie spojené s písaním ako sú napr. pečatné vosky, sklenené perá, pijaky. Tento atrament som si vybral len preto, aby som dosiahol na Amazone hranicu neplatenia poštovného. Nie je to zlá farba, ale bežný chlap pre ňu nenájde príliš využitia. Určite jej viac prospeje hrubší hrot resp. štetec. Aj na fajnovom papieri ako je Rhodia schne pomerne rýchlo. Nie je príliš vodeodolná, ale to pri takejto farbe príliš nevadí. Asi ju nebudete používať na obálky alebo dôležité dokumenty.

15. júla 2013

George Orwell: 1984

George Orwell: 1984
Zdroj: www.audioteka.cz
Fuj, tak toto je riadny zaberák na psychiku. V knižnici mám síce aj knihu, ale som rád, že som si to vypočul ako audioknihu, pretože čítať by som to asi nezvládol. Príbeh netreba asi príliš opisovať, pretože by ho mal poznať každý (a kto nepozná, nech si doplní vzdelanie). Tí starší medzi nami si dokonca na vlastnej koži vyskúšali demoverziu systému, ktorý v knihe ničí ľudí až kým neuveria, že tento čierny krúžok je naozaj drevené želiezko z umelej hmoty v tvare modrého štvorca. Dva a dva nie je automaticky štyri. Môže to byť aj tri alebo päť, vždy podľa potreby strany a Veľkého Brata.

12. júla 2013

Dušan D. Fabian: Kladivo na čaroděje 4 - Sonáta pre Azazela

Dušan D. Fabian: Kladivo na čaroděje 4 - Sonáta pre Azazela
Zdroj: www.epocha.cz
Felix Jonáš a jeho spoluvyšetrovateľka sa vydali na Slovensko. Vraj ľahký job, rýchle peniaze. Ani sa poriadne nerozkukajú a už sa strhne taká kucapaca, že až. A navyše je všade zima ako v ruskom filme. Zvyšní dvaja členovia vyšetrovacieho tímu dostanú len krátke, ale zato výdatné intermezzá. Vlastne iba jedno, lebo to druhé je už len taký záver na vydýchnutie. A to je nutné pretože celá kniha sa odohráva počas jednej noci a nikto si ani na chvíľu neoddýchne.

Černobohužiaľ má táto kniha pre mňa jeden veľký nedostatok. Duke je Slovák, príbeh sa odohráva v Nitre, vystupujú v ňom Slováci (vrátane Nitrianskeho Kata) a podaktorí dostanú aj slovo. Ale kompletne všetko je v češtine. Ja chápem prečo to tak musí byť, ale dlho som si zvykal na to, že Slováci v knihe hovoria po česky. Nie preto, že by som bol taký národovec, ale preto, že mi to proste nepasovalo a pôsobilo to rušivo. Vtip o Slovákoch, ktorí žijú v Prahe a "říkajú" potom vyznieva skôr trápne a nemiestne.

10. júla 2013

Ink Drop June 2013: What's in a Name?

InkDrop June 2013: What's in a Name?
Ink Drop June 2013: What's in a Name?
Júnový Ink Drop od Gouletovcov je celý zahalený tajomstvom. Rozhodli sa, že tentokrát neprezradia aké atramenty vybrali. Namiesto toho usporiadali súťaž a každý člen Ink Drop klubu môže hádať, o ktoré atramenty ide. Ani len omylom netuším, ktoré by to mohli byť. Ale to je v pohode, aj tak by som nič nevyhral :).

Niektoré farby v tomto balíčku by vyhovovali aj mne a tak som sa vyflákol na fotky balenia, vytiahol svoj nový hrot Myers Silver Series No. 9, nasadil do držiaka od Daler Rowney a oblažím vás mojim škrabopisom.

8. júla 2013

Michael Marshall Smith: Není cesty zpět

Michael Marshall Smith: Není cesty zpět
Zdroj: www.epocha.cz
Začína to ako netradičná a vtipná dobrodružná naháňačka v obrovskom meste budúcnosti rozdelenom na jednotlivé štvrte, ktoré sa od seba diametrálne odlišujú. Štvrť, v ktorej žijú a vládnu mačky. Štvrť oddelená od okolitého sveta vysokými múrmi a strechou, v ktorej sa votrelci trestajú smrťou. Štvrť hyperaktívnych úradníkov a mnohé ďalšie. Bohužiaľ sa to zhruba v polovici zvrhne na putovanie snovou krajinou, ktoré vyústi do nejakého intelektuálneho hľadania samého seba s divným, rozpačitým a neurčitým koncom, ktorý mi tak trochu pripomína Deus ex Machina. Akoby si autor nevedel rady s rozpísanou knihou, ale chcel ju nejako ukončiť. Napriek tomu sa to číta celkom dobre a je to plné zaujímavých nápadov a obrazov. Pre mladých intelektuálov takmer povinnosť. Pre manuálov ako som ja, je určený len začiatok resp. zhruba prvá polovica knihy.

5. júla 2013

Ondřej S. Nečas: Kladivo na čaroděje 3 - Kruté stroje

Ondřej S. Nečas: Kladivo na čaroděje 3 - Kruté stroje
Zdroj: www.palmknihy.sk
Tretí diel novej série Kladivo na čaroděje a tentokrát detektívka. Zdanlivo nesúvisiace osoby zomierajú zdanlivo nesúvisiacimi a záhadnými spôsobmi. Felix Jonáš a jeho parta pošukov vyšetrovateľov pátrajú až kým sa neprepracujú ku komplikovanej a mierne nechutnej pravde.

Ubudlo hláškovania, ale humor nevymizol úplne. Skôr ho autor jemne a s rozmyslom dávkuje, aby zbytočne neodvádzal pozornosť od vyšetrovania. Je to prudko čitateľné a zábavné dielko. A ja tajne dúfam, že sa ešte niekedy stretneme s Tamarou.

4. júla 2013

Jason Garrett: Ragnaroc Inc. Issue 1 (Goodreads)


Ragnaroc Inc. Issue 1
Ragnaroc Inc. Issue 1 by Jason Garrett

My rating: 3 of 5 stars



Koniec sveta sa blíži (opäť) a toto je úvod k príbehu, ktorý by mal viesť k záchrane sveta, vesmíru a veškerého človečenstva aj emzáctva. A je to také mangoidné, takže sa to len tak hemží veľkými kozami (ale koho by už len zaujímalo niečo také prízemné šakáno :D).

Dej je taký mierne chaotický a prevažne zoznamovací. Spoznáme hlavne bojové schopnosti a ďalšie prednosti zúčastnených slečien. Vynárajú sa aj náznaky nejakých intríg, citových konfliktov a dokonca aj niekoľko zaujímavých postáv, ktoré nezapôsobia len vďaka stavbe tela.

3. júla 2013

Atrament: Diamine Jet Black

Diamine Jet Black
Zdroj: www.twsbi.com
Tento atrament bol spolu s Diamine Crimson úplne prvý, ktorý som si objednal.
Dovtedy som používal výlučne čierne bombičky Pelikan. Bohužiaľ má niekoľko nedostatkov, ktoré zapríčinili, že už si ho neobjednám. Jednak pomerne dlho schne, ale hlavne neuveriteľne smrdí. Nie len vo fľaške, ale aj v pere a na papieri.

A farba? Nuž, čierna :). Scan je v tomto prípade trošičku svetlejší ako skutočnosť, ale je to vidno len tam, kde je viac farby.

Stephen Hunt: The Ruffler and The Highwayman (Goodreads)


The Ruffler and The Highwayman
The Ruffler and The Highwayman by Stephen Hunt

My rating: 1 of 5 stars



Celé zle toto. Chaoticky napísané, divne nakreslené, chyby v texte, málo steampunku. Možno to fungovalo ako nejaka krátka poviedka, ale toto spracovanie sa nevydarilo. Ak to má byť začiatok nejakej série, záujem o pokračovania rozhodne nevyvolal. Našťastie to celé má len pár strán a nie je to príliš veľká strata času.

Nekupujte, nesťahujte, vyhnite sa...



View all my reviews

Send to Kindle